Jak nastavit vědecký článek

Jak nastavit vědecký článek

Psaní vědeckého článku se může zdát náročným úkolem, ale se správnými pokyny a malou praxí je možné vytvořit kvalitní práci. Na tomto blogu vám ukážeme krok za krokem, jak efektivně a organizovaný vědecký článek.

1. Volba tématu

Prvním krokem při nastavování vědeckého článku je výběr relevantního a zajímavého tématu. Hledejte problémy, které vzbuzují váš zájem a souvisejí s vaší oblastí studia. Je také důležité zkontrolovat, zda existuje nedávný výzkum na toto téma, abyste zajistili, že budete mít dostatek materiálu na podporu vaší práce.

2. Struktura článku

Vědecký článek obvykle sleduje následující strukturu:

  • Titul
  • Shrnutí
  • Úvod
  • Metodika
  • Výsledky
  • Diskuse
  • Závěr
  • Bibliografické odkazy
  • Každá z těchto oddílů má specifickou funkci a musí být připravena podle standardů ABNT (brazilská asociace technických standardů) nebo APA (American Psychological Association), v závislosti na požadavcích vaší instituce.

    3. Bibliografický výzkum

    Než začnete psát svůj článek, je nezbytné provést bibliografický výzkum na podporu vaší práce. Konzultujte s knihami, vědeckými články, teze a disertační práce, které se zabývají vybraným tématem. Zapište si bibliografické odkazy správně, abyste se vyhnuli problémům s plagiátorstvím.

    4. Psaní a formátování

    Píšením vědeckého článku použijte jasný a objektivní jazyk. Vyhněte se používání žargonu a zbytečných technických podmínek. Nezapomeňte, že vaším cílem je zprostředkovat znalosti přístupné čtenářům.

    Kromě toho dodržujte pravidla formátování stanovená ABNT nebo APA. Použijte časy nový římský nebo ariální zdroj, velikost 12, 1,5 mezery mezi liniemi a okraji 2,5 cm.

    5. Recenze a oprava

    Po dokončení psaní vašeho článku proveďte důkladnou kontrolu k opravě gramatických, ortografických a textových chyb soudržnosti. Zkontrolujte také, zda jsou všechny informace správné a zda je text dobře strukturovaný.

    Rovněž se doporučuje požádat o názor důvěryhodného učitele nebo kolegy, aby provedl kritičtější přezkum své práce.

    Závěr

    Zřízení vědeckého článku může být náročné, ale s odhodláním a dodržováním správných pokynů je možné vytvořit kvalitní práci. Nezapomeňte si vybrat relevantní téma, postupovat podle správné struktury, provádět úplný bibliografický výzkum, psát jasně a objektivně a důkladně zkontrolovat svou práci.

    Nyní, když víte, jak nastavit vědecký článek, se do práce a dobré psaní!

    Scroll to Top