Jak nenechat škrábnutí

Jak nenechat Scratch Scar

škrábance jsou povrchní kožní léze, které se mohou objevit v důsledku několika faktorů, jako jsou pády, nehody nebo dokonce poškrábání drsného povrchu. Ačkoli jsou běžné a obvykle nezpůsobují velké problémy, mnoho lidí se stará o možnost trvalých jizev.

Proč mohou škrábance zanechat jizvy?

Když je kůže poškrábaná, dojde k poranění v povrchové vrstvě, nazývá se epidermis. Tělo pak začíná proces hojení, ve kterém speciální buňky zvané fibroblasty produkují kolagen k opravě poškozené tkáně.

V některých případech může nadměrná produkce kolagenu vést k tvorbě jizev. K tomu může dojít, pokud je škrábnutí hluboké, pokud dojde k infekci nebo pokud má osoba genetickou predispozici k jizvě.

Jak se vyhnout jizvy?

Ačkoli je nemožné zajistit, aby škrábnutí nebude jizvou, existují určitá opatření, která mohou pomoci minimalizovat riziko:

  • umyjte škrábnutí mýdlem a vodou: Čištění postižené oblasti pomáhá předcházet infekcím, což může zvýšit riziko jizev.
  • Vyvarujte se poškrábání nebo strčení: poškrábání nebo škrábání může zpomalit proces hojení a zvýšit riziko infekce.
  • Použití obvazů: Pokrytí škrábance obvazem může chránit před nečistotami a bakteriemi a pomáhat udržovat ideální vlhkost pro hojení.
  • Aplikujte masti nebo léčivé krémy: Na trhu existují specifické produkty, které mohou pomoci urychlit proces hojení a snížit tvorbu jizvy.
  • Vyvarujte se slunečního záření: Sluneční expozice může zatemnit jizvu a zviditelnit ji. Proto je důležité chránit postiženou oblast oblečením nebo opalovacím krémem.
  • Kdy hledat lékaře?

    Ve většině případů škrábance nevyžadují lékařskou péči a přirozeně se uzdravují. Je však důležité navštívit lékaře, pokud:

    • Scratch je hluboký nebo rozsáhlý;
    • Existují známky infekce, jako je zarudnutí, otoky nebo hnis;
    • Bolest nebo nepohodlí přetrvávat déle než několik dní;
    • Léčení nedochází podle očekávání.

    Pamatujte, že každý případ je jedinečný a pouze jeden zdravotnický profesionál může vyhodnotit závažnost škrábance a naznačit správnou léčbu.

    Závěr

    Ačkoli je obtížné se zcela vyhnout jizkám, po některých jednoduchých opatřeních může pomoci minimalizovat riziko. Umyjte škrábnutí, vyhýbejte se poškrábání, používáním obvazů a použití léčivých mast jsou některé z akcí, které mohou přispět k rychlejšímu uzdravení a menší tvorbě jizvy.

    Pamatujte, zda vždy vyhledáte lékařskou pomoc, pokud máte dotazy nebo zda má poškrábání známky infekce nebo není řádně uzdravení.

    Scroll to Top