Jak pes vezme klíště

Jak pes vezme klíště?

Klíšťata jsou externí parazity, které se živí krví zvířat, včetně psů. Mohou způsobit nepohodlí a přenášet onemocnění, takže je důležité pochopit, jak psi berou klíšťata a jak zabránit zamoření.

Trick Transmission

Klíšťata se nacházejí v oblastech s vysokou vegetací, jako jsou trávníky, lesy a zahrady. Opravují kůži zvířat a několik dní se živí krví. Během tohoto období mohou onemocnění předávat psovi.

Existují různé druhy klíšťat, ale nejběžnější jsou klíšťata rodu Rhipicephalus a Amblyomma. Jsou schopni detekovat přítomnost hostitelského zvířete prostřednictvím chemických a tepelných podnětů.

Formy zamoření

Klíšťata mohou psů namočit různými způsoby:

  • přímý kontakt: Když pes přijde do kontaktu s oblastmi založených na zaškrtnutí, jako jsou trávníky nebo lesy.
  • Nepřímý kontakt: Když pes přijde do kontaktu s předměty nebo povrchy, které jsou zamořeny klíšťaty, jako jsou postele, přikrývky nebo kartáče na vlasy.
  • přenos matky na štěně: klíšťata lze také přenášet z matky na štěně během kojení.
  • Je důležité si uvědomit, že klíšťata nelétají, skočí ani nespírají ze stromů. Když najdou vhodné místo, pohybují se pomalu a opravují na kůži psa.

    Prevence a kontrola

    Aby se zabránilo zamoření tick u psů, je důležité přijmout některá opatření:

    • Použití antiparazitických produktů: Na trhu je několik produktů, jako jsou límce, spreje a pipety, které pomáhají odrazit a zabíjet klíšťata.
    • Udržujte prostředí čisté: Je důležité udržovat dvorek a dům čistý, odstranit listy, větve a další zbytky, které mohou sloužit jako úkryt pro klíšťata.
    • Vyvarujte se zamořených oblastí: Kdykoli je to možné, vyhýbejte se psovi do oblastí s vysokou vegetací a známý pro klíšťata.
    • Proveďte pravidelné inspekce: Pravidelně kontrolujte pleť psa na klíšťata. Pokud nějaké najdete, opatrně odstraňte pinzeta.

    Je důležité si uvědomit, že prevence je nejlepším způsobem, jak se vyhnout zamoření u psů. Kromě toho je nezbytné udržovat aktuální vakcíny a testy zdraví psů, aby bylo zajištěno, že je chráněna proti onemocněním zaškrtnutých.

    Pokud máte podezření, že váš pes je zamořen klíšťaty nebo má příznaky, jako je intenzivní svědění, ztráta chuti k jídlu nebo horečku, doporučuje se hledat veterináře pro správnou diagnózu a léčbu.

    Doufáme, že tento článek objasnil vaše otázky o tom, jak pes bere klíšťata a jak zabránit zamoření. Dobře se starejte o svého domácího mazlíčka a udržujte chráněné před těmito parazity!

    Scroll to Top