Jak říká náš otec

Jak říká náš otec

Náš otec je jednou z nejznámějších modliteb a recituje křesťané po celém světě. Je to považováno za modelovou modlitbu, kterou Ježíš učil svým učedníkům, a nachází se v knize Matthew, kapitola 6, verše 9 až 13.

Modelová modlitba

Náš otec je známý jako modlitba modelu, protože obsahuje základní prvky pro efektivní modlitbu. Pojďme se podívat na každou část této modlitby:

1. náš otec

Tato dvě počáteční slova nám ukazují důležitost vztahu s Bohem jako Otcem. Připomínají nám, že Bůh je náš milující otec a že se k němu můžeme s důvěrou a intimitou přistupovat.

2. Jste na obloze

Tato věta nám připomíná, že Bůh je především a vládne nad všemi věcmi. Je tvůrcem a zastáncem vesmíru a má kontrolu nad všemi situacemi.

3. posvěcené být vaše jméno

Zde poznáme svatost a velikost Boží. Posvěcení jména Boží znamená čest, bude ho milovat a rozpoznat jeho suverenitu v našich životech.

4. Přijďte své království

Žádáme o příchod Božího království, kde je vaše vůle plně hotová. Přejeme si, aby byla Boží vláda založena v našich životech a po celém světě.

5. Vaše vůle bude hotová, takže na Zemi jako v nebi

Zde vyjadřujeme naše podřízení Boží vůli. Uznáváme, že Boží vůle je perfektní a chceme, aby byla v našich životech splněna, stejně jako je naplněna v nebi.

6. Náš denní chléb nám dnes dává

Žádáme Boha o denní nabídku našich potřeb. Uznáváme, že Bůh je poskytovatelem všech věcí a důvěřujeme v něj, aby vyhovoval našim základním potřebám.

7. Odpusťte naše dluhy, stejně jako jsme také odpustili našim dlužníkům

Žádáme Boha odpuštění za naše hříchy, stejně jako odpustíme těm, kteří nás urazili. Uznáváme důležitost odpuštění a potřebu odpustit ostatním.

8. Nenechte nás spadnout do pokušení, ale vydejte nás od zla

Žádáme Boha, aby nás osvobodil od pokušení a chránil nás před zlem. Uznáváme naši slabost a závislost na Bohu odolávat pokušením a překonat zlo.

9. Pro tvé je království, síla a sláva navždy. Amen!

Ukončíme modlitbu tím, že uznáme, že království, síla a sláva navždy patří Bohu. Vyjadřujeme důvěru v Boží svrchovanost a uzavíráme modlitbu „amen“, což znamená „tak být“.

  • Závěr
  • Náš otec je mocná modlitba, která nás učí vztahovat se k Bohu jako Otci, hledat jeho vůli a věřit mu, aby vyhovoval našim potřebám. Je to modlitba, která nám připomíná důležitost Božího odpuštění a závislosti odolávat pokušení. Můžeme tuto modlitbu recitovat s upřímností a vírou a snažíme se žít podle principů, které nás učí.

    Reference:

  • Matthew 6: 9 13
  • Scroll to Top