Jak funguje test nohou

Jak funguje test nohou

Test Foot je základní zkouškou pro zdraví novorozence. Je schopen včas detekovat různá genetická a metabolická onemocnění, umožnit správnou léčbu a zlepšovat kvalitu života dětí.

Jaký je test na nohy?

Test nohou, známý také jako novorozenecký screening, je vyšetření prováděné u novorozenců pro časné identifikaci onemocnění, které mohou způsobit vážné zdravotní problémy. Skládá se ze sběru některých kapek krve z paty dítěte, které jsou zasílány pro laboratorní analýzu.

Jaká onemocnění testu nohou detekuje?

Test Foot je schopen detekovat různé onemocnění, například:

  • fenylketonurie;
  • Vrozená hypotyreóza;
  • Cystická fibróza;
  • Anémie srpkovitých buněk;
  • Nedostatek biotinidázy;
  • mimo jiné.
  • Tato onemocnění mohou způsobit nevratné poškození zdraví dítěte, pokud nebude diagnostikováno a léčeno brzy.

    Jak je test na nohy?

    Test nohou se koná mezi 3. a 5. dnem života dítěte. Během zkoušky se malý hod se používá k perflaci paty dítěte a sbírání několika kapek krve. Tyto kapky jsou umístěny na filtračním papíru a odeslány pro laboratorní analýzu.

    Po analýze jsou výsledky odkazovány na odpovědného lékaře, který bude interpretovat LOS a v případě potřeby začne správné léčby co nejdříve.

    Proč je test nohy důležitý?

    Test nohou je důležitý, protože umožňuje včasnou diagnózu nemocí, které mohou způsobit nevratné poškození zdraví dítěte. Při správné léčbě je možné zabránit komplikacím a zajistit zdravý vývoj.

    6 Je nabízen zdarma sjednoceným zdravotnickým systémem (SUS) po celé Brazílii.

    Proto je nezbytné, aby všechny děti provedly test nohou v prvních dnech života. Je tedy možné zaručit zdravé a příležitosti pro novorozence.

    Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

    Scroll to Top