Jak klíčit kurkuma

Jak klíčit kurkuma

Safron je koření vysoce ceněné pro jeho chuť a léčivé vlastnosti. Kromě použití při vaření může být šafrán také kultivován doma a poskytuje obohacující zážitek a možnost vždy mít k dispozici toto čerstvé koření. V tomto článku vás naučíme, jak klíčit kurkumu jednoduše a efektivně.

Krok 1: Výběr šafránů

K vyklíčení kurkumy je nutné zakoupit žárovky rostliny. Najdete je ve speciální zahradě nebo na internetových obchodech. Nezapomeňte si vybrat zdravé a kvalitní žárovky.

Krok 2: Příprava půdy

Safron se vyvíjí lépe v dobře vybavených půdách bohatých na organické záležitosti. Připravte půdu přidáním organické sloučeniny a písku a zajistíte dobrou drenáž. Ujistěte se, že místo vybrané pro kultivaci dostává nejméně 6 hodin přímého slunce denně.

Krok 3: Výsadba žárovky

Zasaďte kurkumové žárovky v hloubce přibližně 10 centimetrů, se špičkou nahoru. Mezi každou žárovkou zanecháte prostor asi 10 centimetrů. Zakryjte je Země a jemně pokapejte.

Krok 4: Péče o rostliny

Po výsadbě udržujte půdu vlhkou, ale vyhýbejte se namáčení. Pravidelně pokapejte, zejména během suchého období. Safron netoleruje přebytečnou vlhkost, takže je důležité najít rovnováhu v zavlažování.

Krok 5: Sběr safron

Kurkuma trvá asi 8 až 10 týdnů, než vyklíčí a vzkvétá. Když se objeví květiny, můžete sklízet červené stigmy, které jsou součástí používané jako koření. Odložte opatrně a nechte je uschnout na chladném, vzdušném místě.

Krok 6: Storage Safron

Po vysušení udržujte šafrán v hermetické nádobě, chráněn před světlem a vlhkostí. Tímto způsobem si můžete užít chuť a výhody šafránu po dlouhou dobu.

Nyní, když víte, jak klíčit kurkumu, jste připraveni kultivovat toto koření doma. Nezapomeňte dodržovat pokyny pro péči a užít si výhody čerstvé kurkumy vždy ručně.

Scroll to Top