Jak identifikovat nádor v tomografii

Jak identifikovat nádor v tomografii

Počítačová tomografie je obrazová zkouška, která používá X -Ray k vytvoření podrobných obrázků z těla. Je to důležitý nástroj v diagnostice různých zdravotních stavů, včetně nádorů.

Co je to nádor?

Nádor je abnormální růst buněk v těle. Může to být benigní (nikoli rakovinné) nebo maligní (rakovinné). Nádory se mohou vyvíjet kdekoli v těle a mohou být detekovány pomocí obrazových zkoušek, jako je počítačová tomografie.

Jak může počítačová tomografie identifikovat nádor?

Počítačová tomografie je schopna detekovat nádory zachycením transverzálních obrazů těla. Během zkoušky je pacient umístěn na stůl, který sklouzne do kruhové trubice. Vypočítané tomografické zařízení se točí kolem pacienta a zachycuje několik obrázků v různých úhlech.

Výsledné obrázky jsou zpracovány počítačem za účelem vytvoření třírozměrného obrazu těla. Tyto obrázky mohou odhalit přítomnost nádoru, jeho umístění, velikosti a vlastnosti. Nádory se obvykle objevují jako neobvyklé hmoty v tkáních nebo orgánech.

Charakteristiky nádoru v počítačové tomografii:

  • Velikost: Nádory se mohou lišit velikosti, od malých uzlů po velké hmoty.
  • Forma: Nádory mohou mít nepravidelné nebo pravidelné tvary.
  • Hustota: Nádory mohou mít různé hustoty ve vztahu k normálním tkáním kolem nich.
  • Zdůraznění: Některé nádory mohou absorbovat více kontrastu než normální tkáně, což může pomoci rozlišit.
  • Je důležité si uvědomit, že počítačová tomografie může identifikovat přítomnost nádoru, ale nemůže určit, zda je benigní nebo maligní. Za tímto účelem jsou zapotřebí další zkoušky, jako je biopsie nebo zobrazování magnetické rezonance.

    Kdy hledat lékaře?

    Pokud máte příznaky, jako je přetrvávající bolest, nevysvětlená úbytek na váze, abnormální krvácení nebo jakékoli jiné znepokojující příznaky, je důležité vyhledat lékařskou péči. Doktor může požádat o testy obrazu, jako je počítačová tomografie, aby prozkoumal příčinu příznaků.

    Pamatujte, že pouze kvalifikovaný zdravotnický odborník může správně interpretovat výsledky zkoušky a provést přesnou diagnózu. Nesnažte se vytvořit samo -diagnózu na základě obrázků počítačové tomografie.

    V případě pochybností nebo obav neváhejte kontaktovat lékaře.

    Reference:

  • American Cancer Society
  • Scroll to Top